2012. május 25., péntek

Borsófőzelék rántott párizsival

Ha már olcsó  a kaja, legyen valóban az. Beugrasz pl. tecsóba, 1kg párizsi ~400Ft, 1üveg borsó ~300Ft, 1kg liszt- fogalmam sincs mennyi, de határozottan olcsó, főleg ha akciós. Persze nagyobb mennyiségben főzzük, úgy párszáz emberre, akkor minden bizonnyal több kell mindegyikből, az említett ár/mennyiség csak irányadó. Egy tányér főzelékhez tartozik két szelet rántott párizsi. Bővül a lista, szükséges hozzá tojás és zsemlemorzsa. Előbbi változó áron, utóbbi szintén nem tétel. S persze kell még víz, ami szintén nem számottevő anyagiakban. Burzsoá verzió: tejjel, ellenben ennyi emberre tejjel főzni? Kész ráfizetés! Szóval főzzük csak vízzel, sűrítsük liszttel. Megoldva. Rántott párizsi: nem is kell sok tojás+zsemlemorzsa+liszt, hogy egy rakat rántott párizsi szeletet gyártsunk, a lehető legolcsóbb verzióból, a végeredmény meg 'alig' különbözik ha épp baromfipárizsiból készül, vagy egy minőségibb, pl. marhapárizsiból. A nagy átlagnak meg főleg nem. Főzelék kész, rendesen átfőzve, a borsó ne ropogjon (amúgy is puha, mivel üveges 'befőtt' jellegű), hozzá két szelet rántott párizsi s kész is az egy tál étel. Ránézésre minden rendben, s de jól is esik, egy kis zöldség, egy kis 'hús'. A főzelék finom, a főzelék egészséges. Ahogy ezt igyekeztek belénk sulykolni óvodában, avagy suli kezdetén a menzán. Persze, az, de legalább finom legyen, s ne a lisztet érezzem, majdhogynem szárazat köpve. Hiányolok valamit, talán jobb lett volna tejjel főzni? A házi tej egész olcsó, csak kicsit többet kell menni érte. A rántott párizsi meg? Tecsó rulez. Lehetett volna akár főtt virsli is, finomabb is lenne, csak az, arányaiban leosztva, legalább kb. 2szer annyiba kerülne. Szóval, jó étvágyat, érjük be ezzel. Olyasmi, mint a magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. U.i.: A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése