Mikor jutok végre egy igazi, teljes értékű valódi rakott burgonyához? Ennyire eltűnt az ízlésvilágból, a különböző konyhákból, kifőzdékből? Vagy szimplán érdektelen kaja s csak én ragaszkodom ennyire hozzá? Ezzel szemben bezzeg megannyi variációval találkozok, nemrégiben ecseteltem a brokkolis verziót, most pedig a 'pozsonyira' keresztelt számomra újabb tapasztalatot hozó formáját volt szerencsém megismerni. Vegetáriánusoknak továbbra is ideális, akárcsak kis étkűeknek. Minden egyéb érdeklődő akár kedveli, akár nem, könnyen éhes marad, azt merem állítani. Vagy ez csak a 'nagykonyhai' állapotokban igaz?
A klasszikus rakott burgonya összetétele továbbra is olyan fő összetevőkre épül, mint a főtt burgonya, főtt tojás, (füstölt) kolbász/lecsókolbász és tejföl összesütve. Fellelhetősége egyre ritkább, sokkal egyszerűbb, ha magad állsz neki otthon. Újabb, elém kerülő verzió a pozsonyi (leegyszerűsítve szimplán gombás), mely bár kinézetre kicsit guszta, kicsit fura, gondoltam, megér egy próbát. Közép-alacsony árkategóra, avagy tanulhatnék már, ez az esetek többségében csalódás. Bár ízre nem is vészes, de tápértéke igen gyenge, ugyanis erősen húsmentes. Helyette akad benne gomba, természetesen mértékkel adagolva a krumpli közé. Hiszen már egyik kiszerelésében sem oly olcsó, legfeljebb ha magad szeded, az viszont ismeretet és hozzáértést igényel, tehát külön macera. Maradjunk csak az üveges/konzerv megoldásnál, ügyelve az adagolással. Jól átfőzi, főképp a burgonyát, majd a gombás-krumplis egyvelegre valami fűzeres-tejfölös öntet s irány a sütőbe. Kicsit összesül, átjárja a hozzáadottak íze is némileg, majd hamar tálalható. Elsőre nem is oly rossz, sőt, kezdem azt hinni, végre valami ízletes, még ha nem is laktat. De a biztos hatás érdekében hagyjuk állni pár órát fedetlenül, melegen tartás és hűtés nélkül. Hadd adódjon lehetőség a gombás és még inkább a tejfölös rétegnek akklimatizálódni, mely a nyár melegében csodás mellékhatásokkal bír. Elsősorban az utóbbi. Előbb eszünk egy jót, majd a következő 1-2 napban garantáltan problémamentes az anyagcsere. Kell ennél jobbat kívánni? Majdnem elfelejtettem, persze hogy igen! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése